Klapperstensstranden längs Trollskogens östra strand består dominerande av rundslipade sandstenar och granitstenar. När vågorna sköljer över stenarna uppstår ett "klapprande" ljud.
Ute runt udden finns ett antal skanser, stenmurar, som använts i försvarssyfte.
Foto: Marie Larsson
Söder om udden finns även det mytomspunna Hjerteskeppet. En sänka i marken som är cirka 25 x 80 meter stor. Sägnen säger att ett skepp gick på grund och sedan blev överväxt med gräs. Man vet inte säkert men tror att det kan vara en dödisgrop, det vill säga att en plats där en bit av inlandsisen legat kvar och smält under lång tid och därför lämnat en sänka efter sig. I botten på sänkan finns en brunn som hade sötvatten. Folket i trakten vågade inte låta sina kor dricka av vattnet eftersom man trodde platsen var förhäxad.

Foto: Marie Larsson
Skogsjärnvägen som transporterade timmer till sågverket i Nabbelund hade en sträckning rakt igenom dagens naturum och ut mot Grankullaviken till Knyssla. Där hade man ett timmerupplag och sedan flottade man över timret till sågverket. Knysselnackestigen, blå led, går en del på den gamla banvallen. Böda Skogsjärnväg kör sommartid persontrafik på en återuppbyggd del av den gamla timmerbanan på sträckan mellan Trollskogen och Fagerrör.