Föregående
Nästa

Trollskogen

Vandringslederna

Just nu så gör vi underhåll på vandringslederna! 

Det går att gå överallt men underlaget kan vara varierande. Välkommen ut!

Knysselnackestigen  är en tillgänglighetsanpassad slinga, på 1 kilometer. Den börjar i skogen bakom naturum och är markerad med blått. Första sträckan går genom skogen ner till strandängen vid Grankullaviken. Strandängen kan översvämmas vid högvatten. Spången följer strandängen och slingrar sig sedan i skogskanten mot Grankullaviken. Sista biten går på den gamla banvallen från skogsjärnvägen. Där spången vinklar upp på banvallen kan man gå ner till en flytbrygga som används för olika aktiviteter i naturums regi. Sträckan fram till bryggan är inte tillgänglighetsanpassad.

Murgrönestigen är tilljämnad för att det ska gå lättare att ta sig fram med barnvagn. Den är 2,7 kilometer och markerad med gult. Längs denna led kan du se träd som är helt inbäddade i murgröna. En sträcka löper längs Grankullavikens strandängar och en del går genom skog som brukades och återplanterades av lotsen som bodde och verkade ute på udden. Du går igenom den gamla muren som är ca 2000 år och passerar den järnåldersgrav som ligger längst söderut i reservatet.

Trollskogsstigen är 4,5 kilometer lång och tar dig runt hela udden. Leden är rödmarkerad. Denna stig är till största delen en naturstig där stenar och rötter utgör underlaget. Därför kan det bitvis vara svårt att ta sig fram med exempelvis barnvagn eller rollator. En del är uppgrusad för att underlätta framkomligheten. Stigen börjar bakom naturum och går österut ut till Östersjön och norröver. Strax innan vraket efter skonaren Swiks vinklar denna grusning och man kan gå tillbaka till naturum via mittvägen. Fråga gärna personalen i naturum hur du bäst kan gå utifrån dina förutsättningar om där är något särskilt du vill se. På vägen runt udden passerar du ekar med Trolleken i spetsen, Östersjöns klapperstenstrand, järnåldersgravar, vraket efter skonaren Swiks, Hjerteskeppet, den 2000-åriga muren, de vindpinade tallarna och Grankullavikens strandängar. Har du tur kan du också få en skymt av någon av skogens invånare.
OBS denna slinga tar mellan 1-2 timmar att ta sig runt.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.